ELECTRICAL ENGINEERING EXAM QUESTIONS JULY 2017

Question # 1. In open loop system
(a) the control action is independent of the output
(b) the control action depends on system variables
(c) the control action depends on the input signal
(d) the control action depends on the size of the system
Answer: (a) the control action is independent of the output


Question # 2. Standard resistor is made from
(a) platinum
(b) maganin
(c) silver
(d) nichrome
Answer:  (b) maganin

Question # 3. Which of the following is the output of a thermocouple ?
(a) Alternating current
(b)  D.C. voltage
(c) A.C. voltage

(d) Direct current
Answer:  (b)  D.C. voltage

Question # 4. In a Weston frequency meter, the magnetic axes of the two fixed coils are
(a) parallel
(b)  inclined at 60°
(c) perpendicular
(d) inclined at 120°
Answer: (c) perpendicular

Question # 5. can be extended to systems which are time-varying ?
(a) Bode-Nyquist stability methods
(b) Transfer functions
(c) Root locus design
(d) State model representatives

Answer: (d) State model representatives

Question # 6. If the current in a capacitor leads the voltage by 80°, the loss angle of the capacitor is
(a) 10°
(b) 85°
(c) 120°
(d) 160°

Answer: (a) 10°

Question # 7. A conditionally stable system exhibits poor stability at
(a) low frequencies
(b) increased values of open loop gain
(c) reduced values of open loop gain
(d) none of the above
Answer: (c) reduced values of open loop gain

Question # 8. Basically a potentiometer is a device for
(a) comparing two voltages
(b) measuring a current
(c) comparing two currents
(d) measuring a voltage

Answer: (a) comparing two voltages

Question # 9. is the reference input minus the primary feedback.
(a) Manipulated variable
(b) Actuating signal
(c) Zero sequence
(d) Primary feedback
Answer:
(b) Actuating signal

Question # 10. Resistances can be measured with the help of
(a) ohmmeters and resistance bridges
(b) voltmeters
(c) ammeters
(d)wattmeters

Answer: (a) ohmmeters and resistance bridges

8 comments:

  1. How to check transister pnp or npn
    Watch this link
    https://youtu.be/sPdZcv93CTY

    ReplyDelete
  2. In ac supply diffrence between neutral and earth in hindi
    Watch this link
    https://youtu.be/SMJ4lE69H6A

    ReplyDelete
  3. how vacuuam circuit breaker works
    Watch this link
    https://youtu.be/_h6_zwP72J4

    ReplyDelete
  4. Dc motor in hindi
    All parts name and their working very good explanation
    So must watch but video is make in hindi language
    https://youtu.be/JmLjnjxnjDI

    ReplyDelete
  5. Insulation resistance of a transformer in hindi
    https://youtu.be/mmrsVjFKQlo

    ReplyDelete
  6. Dp isolator operation and info in hindi
    Watch this link
    https://youtu.be/mScxZidk4u0

    ReplyDelete
  7. Isolator operation
    Watch this link
    https://youtu.be/rwZLTAtKrc4

    ReplyDelete
  8. Current transformer in hindi
    https://youtu.be/li9w-xBVG0g

    ReplyDelete