ARCHITECTURAL DRAFTSMAN EXAM QUESTION ANSWERS

PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 48/2017/OL
Category Code: 065/2016
Exam: Draftsman (Architectural) Gr.I
Medium of Question: English
Date of Test 19-06-2017
Department PWD Architectural Wing
Alphacode A
Question1:-Which day is observed as National Voters Day ?
 A:-September 14
 B:-November 16
 C:-January 25
 D:-March 20
 Correct Answer:- Option-C
Question2:-Which year was the `5^(th)` and last visit of Gandhiji in Kerala ?
 A:-1937
 B:-1929
 C:-1935
 D:-1939
 Correct Answer:- Option-A
Question3:-Which Chinese traveller who visited Kerala in A.D. 1409 ?
 A:-Xuan Zang
 B:-Mahuvan
 C:-Al-Masudi
 D:-Fa-Hien
 Correct Answer:- Option-B
Question4:-Who wrote the book "Keralthinte Desa Namangal" ?
 A:-S. K. Pottakkad
 B:-K. Jayakumar
 C:-Praveen Chandran
 D:-Chattambi Swami
 Correct Answer:- Option-D
Question5:-Who established the Chala Bazar in Thiruvananthapuram ?
 A:-Raja Kesavadas
 B:-Marthanda Varma
 C:-Dharma Raja
 D:-C. P. Ramaswami Iyyer
 Correct Answer:- Option-A
Question6:-Who was the publisher of the Journal "Deepika" ?
 A:-Vakkam Abdul Khadir Maulavi
 B:-St. Chavara Kuriakose Elias
 C:-Arnos Paathiri
 D:-Kattakayam Cherian Mappillai
 Correct Answer:- Option-A
Question7:-Who is known as "Father of the library movement in Kerala" ?
 A:-Jamnalal Balaji
 B:-Puthuvayil Narayana Panicker
 C:-Dhondo Keshav Karve
 D:-S. K. Pottakad
 Correct Answer:- Option-B
Question8:-World Alzheimers day observed on
 A:-September 16
 B:-October 11
 C:-September 21
 D:-October 19
 Correct Answer:- Option-C
Question9:-Who is the director of the Malayalam film "Neythukkaran" ?
 A:-Syamaprasad
 B:-Shaji. N. Karun
 C:-Priyanandan
 D:-Adoor Gopalakrishnan
 Correct Answer:- Option-C
Question10:-Who was the head of the fiscal responsibility and budget management committee ?
 A:-Rathin Roy
 B:-N. K. Singh
 C:-Sumit Bose
 D:-Arvind Subramanian
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Who started "Adilahala" a revolt against the upper caste society ?
 A:-Pandit Karuppan
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Ayyankali
 D:-Poikayil yohannan
 Correct Answer:- Option-D
Question12:-Who is known as the campaigner of Swadesi movement ?
 A:-A. V. Kuttimalu Amma
 B:-Lalitha Prabhu
 C:-Parvathi Nenmeni Mangalam
 D:-Arya Pallam
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-Who was the founder and editor of the journal "Shreemati" ?
 A:-A. V. Kuttimalu Amma
 B:-Ammu Swaminathan
 C:-Accamma Cherian
 D:-Anna Chandy
 Correct Answer:- Option-D
Question14:-Who is known as "Sarasa Kavi" ?
 A:-Pandalam Kerala Varma
 B:-P. Keshav Dev
 C:-Mooloor S. Padmanabha Panicker
 D:-V. T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-The highest literary honour instituted by Kerala government is known as
 A:-Jnanapith Award
 B:-Valayalar Award
 C:-Odakkulal Award
 D:-Ezhuthachan Award
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-Which list included "adoption" ?
 A:-Union list
 B:-State list
 C:-Concurrent list
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-The latest Indian constitutional amendment related to
 A:-Money transfer
 B:-GST Bill
 C:-Currency withdrawal
 D:-Income tax
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-Who is the founder of the Malayalam journal "Vivekodayam" ?
 A:-Vagbhadananda
 B:-C. V. Kunjuraman
 C:-Ayyankkali
 D:-Kumaranasan
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-How many official languages of U.N.O. ?
 A:-6
 B:-7
 C:-5
 D:-4
 Correct Answer:- Option-A
Question20:-Which is the "Study of mosses" dealt with ?
 A:-Bromatology
 B:-Bryology
 C:-Bionomics
 D:-Batology
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-If a force acts on a body, it sets up some resistance to the deformation. This resistance is known as
 A:-Stress
 B:-Strain
 C:-Elasticity
 D:-Modulus of elasticity
 Correct Answer:- Option-A
Question22:-The term deformation per unit length is applied for
 A:-Stress
 B:-Strain
 C:-Modulus of elasticity
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question23:-Modulus of elasticity is the ratio of
 A:-Stress to original length
 B:-Deformation to original length
 C:-Stress to strain
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-The ratio of lateral strain to the linear strain is called
 A:-Modulus of elasticity
 B:-Modulus of rigidity
 C:-Bulk modulus
 D:-Poissons ratio
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-The value of Poisson's ratio for steel varies from
 A:-0.20 to 0.25
 B:-0.25 to 0.35
 C:-0.35 to 0.40
 D:-0.40 to 0.50
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the resolved part
of their resultant in the same direction. This is known as
 A:-Principle of independence of forces
 B:-Principle of resolution of forces
 C:-Principle of transmissibility of forces
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-The resultant of two forces P and Q acting at an angle θ is
 A:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)+2PQsintheta)`
 B:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)+2PQcostheta)`
 C:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)-2PQcostheta)`
 D:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)-2PQtantheta)`
 Correct Answer:- Option-B
Question28:-In order to determine two effects of forces acting on a body, we must know
 A:-Its magnitude and direction of the line along which its acts
 B:-Weather push or pull
 C:-Point through which it acts on the body
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-In a compound lever, the leverages of all the simple levers is
 A:-Added
 B:-Subtracted
 C:-Multiplied
 D:-Divided
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-The force of friction between two bodies, one lying above the other, depends upon the roughness of the
 A:-area of their contact
 B:-relative velocity between them
 C:-is always normal to the surface of their contact
 D:-all of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question31:-According to Lami's theorem, the three forces
 A:-must be equal
 B:-must be at 120° to each other
 C:-must be both of above
 D:-may not be any of the two
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-The centre of gravity of hemisphere lies at a distance of _____ from its base.
 A:-`(3r)/8`
 B:-`(3)/(8r)`
 C:-`(8r)/3`
 D:-`8/(3r)`
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-The bending moment at the free end of a cantilever beam carrying any type of load is
 A:-Zero
 B:-Minimum
 C:-Maximum
 D:-Equal to the load
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-An inverted T section is subjected to shear force F. The maximum shear stress will occur at
 A:-Top of the section
 B:-Neutral axis of the section
 C:-Junction of web and flange
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question35:-When a solid shaft is subjected to torsion, the shear stress induced in the shaft at its centre is
 A:-Zero
 B:-Minimum
 C:-Maximum
 D:-Average
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-The relation between Youngs modulus (E) Shear modulus (C) and Bulk modulus (K) is given by
 A:-`E = (3KC)/(3K + C)`
 B:-`E = (6KC)/(3K + C)`
 C:-`E = (9KC)/(3K + C)`
 D:-`E = (12KC)/(3K + C)`
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-A localised compressive stress at the area of contact between two members is known as
 A:-tensile stress
 B:-crushing stress
 C:-bending stress
 D:-shear stress
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-The total strain energy stored in a body is termed as
 A:-Resilience
 B:-Proof of resilience
 C:-Impact energy
 D:-Modulus of resilience
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-The stress induced in a body, when suddenly loaded is _________ the stress induced when the same load is
applied gradually.
 A:-equal to
 B:-one half
 C:-twice
 D:-four times
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-A beam which is fixed at one end and free at the other is called
 A:-Simply supported beam
 B:-Fixed beam
 C:-Overhanging beam
 D:-Cantilever beam
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-The bending moment on a section is maximum where shear force is
 A:-Minimum
 B:-Maximum
 C:-Changing sign
 D:-One
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-When a load on the free end of a cantilever beam is increased failure will occur
 A:-At the fixed end
 B:-At the free end
 C:-In the middle of the beam
 D:-At a distance `(2l)/3` from free end
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-The bending moment diagram for a simply supported beam loaded in its centre is
 A:-a right angle triangle
 B:-an isoscles triangle
 C:-an equilateral triangle
 D:-a rectangle
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-A section of beam is said to be in pure bending, if it is subjected to
 A:-Constant bending moment and constant shear force
 B:-Constant shear force and zero bending moment
 C:-Constant bending moment and zero shear force
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-The section modulus of a circular section about an axis through it centre of gravity is
 A:-`(Pid^(2))/4`
 B:-`(Pid^(2))/16`
 C:-`(Pid^(3))/16`
 D:-`(Pid^(3))/32`
 Correct Answer:- Option-D
Question46:-The maximum deflection of a cantilever beam of length 'l' with a point load W at the free end is
 A:-`(WL^(3))/(3EI)`
 B:-`(WL^(3))/(8EI)`
 C:-`(Wl^(3))/(16EI)`
 D:-`(Wl^(3))/(48EI)`
 Correct Answer:- Option-A
Question47:-The load required to produce a unit deflection in a spring is called
 A:-Flexural rigidity
 B:-Torsional rigidity
 C:-Spring stiffness
 D:-Young's modulus
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-The hoop stress in a thin cylindrical shell is
 A:-Longitudinal stress
 B:-Compressive stress
 C:-Radial stress
 D:-Circumferential stress
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-According to Euler's column theory, the crippling load for a column of length (L) with one end fixed and the
other end hinged is
 A:-`(Pi^(2)EI)/L^(2)`
 B:-`(Pi^(2)EI)/(4L^(2)`
 C:-`(2Pi^(2)EI)/L^(2)`
 D:-`(4Pi^(2)EI)/L^(2)`
 Correct Answer:- Option-C

Question50:-Factor of safety is defined as the ratio of
 A:-Ultimate stress to working stress
 B:-Working stress to ultimate stress
 C:-Breaking stress to ultimate stress
 D:-Ultimate stress to breaking stress
 Correct Answer:- Option-A

Click here for remaining Questions from 51 to100 with Answer

No comments:

Post a Comment