Electrical engineering Question Answers

Q No. 1. The bearings used to support the rotor shafts are generally
(a) ball bearings
(b) bush bearings
(c) magnetic bearmgs
(d) needle bearings
Ans: a

Q No. 2. Synchronizing torque comes into operation under all of the following cases EXCEPT

(A) phase difference between two voltages

(B) frequency difference between two voltages

(C) voltage difference between two voltages

(D) reduction in exciting current in one of the alternators.





Q No. 3. In case of a 4-pole D.C. generator provided with a two layer lap winding with sixteen
coils, the pole pitch will be
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 32
Ans: b

Q No. 4. Welding generator will have
(a) lap winding
(b) wave winding
(c) delta winding
(d) duplex wave winding
Ans: a

Q No. 5. Commonly used instruments in power system measurement are
(a) induction
(b) moving coil or iron
(c) rectifier
(d) electrostatic
Ans: a




Q No. 6. The demagnetising component of armature reaction in a D.C. generator
(a) reduces generator e.m.f.
(b) increases armature speed
(c) reduces interpoles flux density
(d) results in sparking trouble
Ans: a

Q No. 7. In order to achieve high accuracy, the slide wire of a potentiometer should be
(a) as long as possible
(b) as short as possible
(c) neither too small not too large
(d) very thick
Ans: a

Q No. 8. The armature core of a D.C. generator is usually made of
(a) silicon steel
(b) copper
(c) non-ferrous material
(d) cast-iron
Ans: a

Q No. 9. Which of the following is an essential part of a motor meter ?
(a) An operating torque system
(b) A braking device



(c) Revolution registering device
(d) All of the above
Ans: d

Q No. 10 Q.21 A hysteresis motor
(A) is not a self-starting motor.
(B) is a constant speed motor.
(C) needs dc excitation.
(D) can not be run in reverse speed.

 Ans: B

Engineering Services Examination Question Papers- 2019

Engineering Services (Preliminary - Stage I) Examination, 2019
Civil Engineering Paper  Electrical Engineering Paper, Electronics and Telecommunication Engineering Paper, General Studies and Engineering Aptitude Paper, Mechanical Engineering Engineering Services (Preliminary - Stage I) Examination, 2019 Question Papers

Click on the following links to download Civil Engineering Paper  Electrical Engineering Paper, Electronics and Telecommunication Engineering Paper, General Studies and Engineering Aptitude Paper, Mechanical Engineering Engineering Services (Preliminary - Stage I) Examination, 2019 Question Papers




Electrical Engineering Questions with Answer

Electrical Engineering Questions with Answer published on 06/05/2019

 $1. In a transformer the voltage regulation will be zero when it operates at
(A) unity p.f.
(B) leading p.f.
(C) lagging p.f.
(D) zero p.f. leading.
Ans: B

$2. An induction meter can handle current upto
(a) 10 A
(b) 30 A
(c) 60 A
(d) 100 A
Ans: d



$3. The maximum power in a synchronous machine is obtained when the load angle is

(A) 0°
(B) 85°
(C) 120°
(D) 135°.

Answer: (B) 85°

$4 In a 3-phase synchronous motor
 (A) the speed of stator MMF is always more than that of rotor MMF.
 (B) the speed of stator MMF is always less than that of rotor MMF.
 (C) the speed of stator MMF is synchronous speed while that of rotor MMF is zero.
 (D) rotor and stator MMF are stationary with respect to each other.
 Ans: D

$5. The switch board instruments
(a) should be mounted in vertical position
(6) should be mounted in horizontal position
(c) either (a) or (b)
(d) neither (a) nor (b)
Ans: a




$6.  Low head plants generally use
(A) Pelton Turbines
(B) Francis Turbine
(C) Pelton or Francis Turbine
(D) Kaplan Turbines
Ans: A

$7. A generator is operating by itself supplying the system loads. The reactive power supplied by the generator will

(A) depend on prime mover rpm
(B) depend on type of insulation used
(C) depend on the amount demanded by the load
(D) depend on inter-coil inductance.

Answer: (C) depend on the amount demanded by the load

$8. While applying Fleming's right-hand rule to And the direction of induced e.m.f., the thumb points towards
(a) direction of induced e.m.f.
(b) direction of flux
(c) direction of motion of the conductor if forefinger points in the direction of generated e.m.f.
(d) direction of motion of conductor, if forefinger points along the lines of flux
Ans: d




$9. For measuring a very high resistance we should use
(a) Kelvin's double bridge
(b) Wheat stone bridge
(c) Meggar
(d) None of the above
Ans: c

$10. In an Anderson bridge, the unknown inductance is measured in terms of
(a) known inductance and resistance
(b) known capacitance and resistance
(c) known resistance
(d) known inductance
Ans: b

CLICK HERE FOR MORE ELECTRICAL ENGINEERING  QUESTIONS

Engineering Aptitude test Questions with Answer

Paper: Engineering Aptitude Test
Medium of Question: English

Question1:-The newly launched Vande Bharat Express (Train 18) runs from Delhi to which destination station
 A:-Varanasi
 B:-Puri
 C:-Rameshwaram
 D:-Dehradun
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-Carlos Ghosn was the former CEO of which company
 A:-Nissan
 B:-GM
 C:-Toyota
 D:-Tesla
 Correct Answer:- Option-A
Question3:-Chief Minister Pawan Kumar Chamling received the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Gold Award recently as his ruling state becoming the first-ever organic state in the
world. In which state is Chamling the Chief Minister
 A:-Arunachal Pradesh
 B:-Sikkim



 C:-Mizoram
 D:-Tripura
 Correct Answer:- Option-B
Question4:-Which country is home to nearly 50% of the world's cobalt-the metal that lies at the heart of the rechargeable batteries powering the next generation of cars, homes and even aircraft?
 A:-Congo
 B:-Zimbabwe
 C:-South Africa
 D:-China
 Correct Answer:- Option-A
Question5:-Gita Gopinath was recently appointed as the Chief Economist of which organization?
 A:-World Bank
 B:-IMF
 C:-Bombay Stock Exchange
 D:-Govt of Kerala
 Correct Answer:- Option-B
Question6:-The 2018 Nobel Prize for Literature was awarded to
 A:-Svetlana Alexievich
 B:-Bob Dylan
 C:-Kazuo Ishiguro
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question7:-Who is the Chief Election Commissioner of India, who will be playing a major role for the smooth conduct of the forthcoming Lok Sabha elections?
 A:-Sunil Arora
 B:-O.P. Rawat
 C:-Ashok Lavasa
 D:-Sushil Chandra
 Correct Answer:- Option-A
Question8:-George Fernandes, who was the industry minister in the post-Emergency Morarji Desai government, wanted Coca-Cola Company to not just transfer 60 percent of the shares of its Indian firm but
also the formula for its concentrate to Indian shareholders. The company said it was agreeable to transferring a majority of the shares but not the formula, which it contended was a trade secret. The company
exited the Indian market as the government denied a licence to import Coke concentrate. Subsequently, a substitute indigenous drink was introduced. What was it called?
 A:-76 cola
 B:-77 cola
 C:-78 cola
 D:-79 cola
 Correct Answer:- Option-B
Question9:-Cyril Ramaphosa, who was the Chief Guest at this year's Republic Day parade is the President of which country
 A:-Singapore
 B:-Thailand
 C:-Vietnam
 D:-South Africa
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-Banyan, Lexington, Bello and Schumpeter are columns in which well-established magazine devoted to current affairs
 A:-Frontline
 B:-The Economist



 C:-TIME
 D:-Fortune
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-This is a model foundation where we all live in brotherhood without the dividing wall of caste, religion etc. ''In which place the Malayalam equivalent of these words were inscribed in a temple
during Kerala renaissance?
 A:-Aluva
 B:-Vaikom
 C:-Sabarimala
 D:-Aruvippuram
 Correct Answer:- Option-D
Question12:-Who was the leader of Savarna Jatha organised to support Vaikom Sathyagraha?
 A:-G.P. Pillai
 B:-Kesari Balakrishna Pillai
 C:-K. Kelappan
 D:-Mannathu Padmanabhan
 Correct Answer:- Option-D
Question13:-The newspaper founded by Vakkom Maulavi
 A:-Swadesabhimani
 B:-Desabhimani
 C:-Kerala Patrika
 D:-Vivekodayam
 Correct Answer:- Option-A
Question14:-Author of Jathikkummi, an influential literary work of Kerala renaissance
 A:-Mahakavi Vallathol
 B:-Pandit Karuppan
 C:-Kumaranasan
 D:-Sarasakavi Mooloor
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-The organisation founded by Poikayil Sree Kumara Gurudevan
 A:-SNDP
 B:-NSS
 C:-PRDS
 D:-SJPS
 Correct Answer:- Option-C
Question16:-Leader of Kallumala movement of Perinad, who was also a member of SreeMoolam Assembly
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-Ayyankali
 C:-V.T. Bhattathirippadu
 D:-C.V. Kunhiraman
 Correct Answer:- Option-B
Question17:-The renaissance poem in which the central characters are Chathan and Savitri
 A:-Chandalabhikshuki
 B:-Veenapoovu
 C:-Sree Budha Charitham
 D:-Duravastha
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-The Philosophical work of Chattambi Swamy
 A:-Nijanandavilasom
 B:-Darsanamala
 C:-Advaidadeepika



 D:-Brahmavidya Panchakam
 Correct Answer:- Option-A
Question19:-The first renaissance organisation of Kerala is said to be formed along the lines of advice given by Swamy Vivekanandan. To whom he gave the advice?
 A:-Narayana Guru
 B:-Dr. Palpu
 C:-Swamy Satyavrathan
 D:-T.K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-The work from which the well known dictum ''One Caste, One Religion and One God for Man'' is extracted
 A:-Jati Lakshanam
 B:-Daivadasakam
 C:-Atmopadesasatakam
 D:-Jati Nirnayam
 Correct Answer:- Option-D
Question21:-Choose the punctuation mark that is missing in the line below this
''What a man!'' exclaimed Birbal. What an emperor!''
 A:-’
 B:-;
 C:-‘‘
 D:-,
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-Choose the punctuation mark that is missing in the line below this
Mohan was so angry he walked out five minutes later he came back
 A:-;
 B:-,
 C:-!
 D:-:
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Fill in the blank with the correct word.
Why ________ the media carefully avoid certain topics?
 A:-are
 B:-does
 C:-is
 D:-do
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-Fill in the blank with the correct word.
_________Ashok, there were ten others involved in the incident.
 A:-Apart
 B:-Beside
 C:-Plus
 D:-Besides
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-Fill in the blanks with the correct words.
''It has been said that man is a rational animal. All my life I ________ searching for evidence which could support this''
 A:-has been
 B:-have being
 C:-have been
 D:-am being
 Correct Answer:- Option-C
Question26:-Fill in the blanks with the correct word.
More than 10 students left __________ hall tickets behind.
 A:-there
 B:-their
 C:-they're
 D:-own
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-Fill in the blanks with the correct word.
Strip mining, the _________ method of mining, jeopardizes the environment more than all other methods.
 A:-cheapest
 B:-cheap
 C:-cheaper
 D:-more cheaper
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-The following sentence has two blanks. Fill it with the correct combination from the pairs given below.
The painter was vain and prone to violence; the more his _________ as an artist increased, the more __________ his life became.
 A:-eminence and tumultuous
 B:-prominence and compassionate
 C:-greatness and prosperous
 D:-temper and calamitous
 Correct Answer:- Option-A
Question29:-Choose the most appropriate answer to fill in the blank in the sentence given below.
Although it contains some pioneering ideas, one cannot describe it as __________.
 A:-Innovative
 B:-Original
 C:-Revolutionary
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question30:-Fill in the blanks with the appropriate word.
The British were so terrified of damage to their prestige, this magic ingredient of their success, that they prevented the Indian army from fighting white armies - not because the Indian army might lose but
because it might win, and in that way, undermine the racial _________.
 A:-monopoly
 B:-hierarchy
 C:-harmony
 D:-suzerainty
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-Which energy accounts for largest share in the renewable energy basket of India?
 A:-Wind
 B:-Nuclear
 C:-Hydel
 D:-Solar
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-Which type of turbine is commonly used in tidal energy?
 A:-Francis turbine
 B:-Kaplan turbine
 C:-Pelton turbine
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B
Question33:-The first mini hydel power plant in India was set up in 1897 at
 A:-Shimla
 B:-Dehra Doon
 C:-Kulu



 D:-Darjeeling
 Correct Answer:- Option-D
Question34:-Which device is used to measure solar irradiance on a planar surface?
 A:-Pyranometer
 B:-Radiometer
 C:-Gardon guage
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-What does OTEC stand for?
 A:-Ocean Thermal Energy Cultivation
 B:-Ocean Thermal Energy Conversion
 C:-Ocean Techno Energy Conservation
 D:-Ocean Thermal Energy Consumption
 Correct Answer:- Option-B
Question36:-Which of the following is a disadvantage of most of the renewable energy sources?
 A:-Highly polluting
 B:-High waste disposal cost
 C:-Unrealiable supply
 D:-High running cost
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-Photovoltaic energy is the conversion of sunlight into
 A:-Chemical energy
 B:-Biogas
 C:-Electricity
 D:-Geothermal energy
 Correct Answer:- Option-A
Question38:-What is meaning of a Carbon Positive Area?
 A:-Area with carbon emissions more than carbon sequestration
 B:-Area with carbon emission balanced with carbon sequestration
 C:-Area with carbon emission are zero
 D:-Area with more renewable energy generation than needed to sustain the area
 Correct Answer:- Option-D
Question39:-For the first time, solar panels have been installed on which Indian warship?
 A:-INS Viraat
 B:-INS Kaveri
 C:-INS Vikrant
 D:-INS Sarvekshak
 Correct Answer:- Option-D
Question40:-What can be produced from non edible oil seeds such as karanja, rubber seed, castor?
 A:-Petrol
 B:-Natural gas
 C:-Methane
 D:-Biodiesel
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-There are 10 boys and 10 girls studying in a music school. A survey was conducted among those 20 children. Each of the 10 boys was asked how many girls in the school has the shared stage with.
The average of the 10 answers turned out to be 4.5. Each of the 10 girls was asked how many boys in the school she shared stage with. The average of the 10 answers turned out to be 4.1. What can you infer
from this survey?
 A:-Boys of this school, on an average, do more stage shows the girls there
 B:-Girls are more reluctant to share stage with boys
 C:-Girls tend to stick to the same singing partner, while boys like to switch
 D:-The survey should not be trusted
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-Ajayan bought a pen from Babu for seven rupees and then sold it to Chandran for 8 rupees. Ajayan bought back the same pen from Chandran by paying 9 rupees and sold it to David for 10 rupees.
What is the total profit that Ajayan made?
 A:-0 rupees
 B:-1 rupee
 C:-2 rupees
 D:-3 rupees
 Correct Answer:- Option-C
Question43:-Why are solar panels installed at an angle (rather than flat)?
 A:-To maximise the total solar energy collected over an year
 B:-To maximise the total solar energy collected over a day
 C:-To Increase the number of panels you can install on the same area
 D:-For better aesthetics
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-You are in a dark room near a pile with 2 white socks, 4 blue socks, 6 red socks, and 9 black socks. What is the minimum number of socks that you should take from the pile and bring out of the
room if you want to ensure that there are at least two socks of the same colour.
 A:-2
 B:-5
 C:-10
 D:-13
 Correct Answer:- Option-B
Question45:-A notice board in front of office a famous logician has the following two sentences written one per line
The nest sentence is false
The previous sentence is false
What can you conclude?
 A:-Both the sentences are true
 B:-Both the sentences are false
 C:-Exactly one of the sentences is true
 D:-It is a paradox
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-If the sum of two eigenvalues and trace of a 3 × 3 matrix A are equal, then the value of |A| is
 A:--2
 B:-0
 C:-2
 D:-1
 Correct Answer:- Option-B
Question47:-Moore's law is the observation that the number of transistors in an integrated circuit (IC) doubles about every two years. Currently, the largest transistor count in a commercially available
single-chip processor is around 20 billion. Assuming Moore's law will hold, what is the largest transistor count that you expect to see one year from now?
 A:-Around 25 billion
 B:-Around 28 billion
 C:-Around 30 billion
 D:-Around 40 billion
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-In a school with 100 students, 60 have studied French, 60 have studied German, and 60 have studied Spanish. What is the minimum number of students who will studied all the three above
languages?
 A:-0
 B:-10
 C:-20
 D:-40
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-An engineering college has an average first year pass-rate of 76.8 percent in 2018 (no rounding). You can conclude that the number of students from this college who wrote the first yer exam in
2018 is at least
 A:-100
 B:-125



 C:-768
 D:-1000
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-The person who set the question paper for this exam claimed that anyone who answers this question correctly will score at least 80% in this exam. After the exam was taken by 1000 students, it
was noticed that 600 students answered this question correctly and 900 students scored more than 80% in the whole exam. What is the quickest way to check whether the question-setter's claim is true?
 A:-Check the answer to this question of all the 100 students whose total score is 80% or lower
 B:-Check the total score of all the 400 students who did not answer this question correctly
 C:-Check the total score of all the 600 students who answered this question correctly
 D:-Check the answer to this question of all the 900 students whose total score is more than 80%
 Correct Answer:- Option-A
Question51:-The Eigen values of the matrix `A=[[1,0],[3,-1]]` are
 A:-0 and 1
 B:--1 and -1
 C:-1 and 1
 D:-1 and -1
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-Find `int(ax+(b)/(x^2))dx`
 A:-`(ax^2)/(2)+(b)/(x^2)`
 B:-`(ax^2)/(2)-(b)/(x)`
 C:-`(ax^2)/(2)-(b)/(x^3)`
 D:-`(ax^2)/(2)+(3b)/(x^3)`
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-`inttan x dx`
 A:-`log sin x`
 B:-`log sec x`
 C:-`log cos x`
 D:-`log cosec x`
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-If `x = r cos Theta, y = r sin Theta` find `(del (x, y))/(del(r, Theta)`
 A:-`r2`
 B:-`Theta`
 C:-`r`
 D:-`2r`
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-`Sin x` = ________
 A:-`(e^(ix)-e^(-ix))/(2i)`
 B:-`(e^(ix)+e^(-ix))/(2i)`
 C:-`(e^(ix)-e^(ix))/(2i)`
 D:-`(e^(ix)-e^(-ix))/(2)`
 Correct Answer:- Option-D
Question56:-Which one of the following is the closest approximation for the sum S?
 `S=(1)/(3)+(1)/(4)+(1)/(5)+...+(1)/(100)`
 (Note : In `(x)` is the natural logarithm of `x`)
 A:-ln(100/3)
 B:-ln(101/3)
 C:-ln(100/2)
 D:-ln(101/2)
 Correct Answer:- Option-B
Question57:-For `0<m<1` , suppose
 `f(x)=(m sin (x))/(1+m cos (x))`
Then the maximum value of `f(x)` is given by
 A:-`(m)/(sqrt(1+m^2))`
 B:-`(m)/(sqrt(1-m^2))`
 C:-`(m^2)/(sqrt(1+m^2))`
 D:-`(m^2)/(sqrt(1-m^2))`
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-A chamber is filled up with gas at a concentration of `10^20` molecules per cubic meter. At time , `t=0` a small hole is made at one end of the chamber, and molecules start diffusing out of the box.
The rate of reduction in concentration with time is proportional to the present concentration. If the proportionality constant is found to be 1000, the concentration after one second is (Note : `e^x` denotes the
value of exponential function at `x`.)
 A:-`10^17`
 B:-`10^17 e^-1000`
 C:-`10^20e^-2000`
 D:-`10^20e^-1000`
 Correct Answer:- Option-D
Question59:-An arithmetric progression on integers has 8 elements, and their sum equals `-48` . If the largest number is 8, the common difference (the difference between adjascent number) is
 A:-`-2`
 B:-1
 C:-4
 D:-7
 Correct Answer:- Option-C
Question60:-Equation of a line `L` is given by `y=x+1` . The equation of line perpendicular to `L` , passing through the point `(2,0)` is
 A:-`y=-x+2`
 B:-`y=x-2`
 C:-`2y=-x+2`
 D:-`2y=x-2`
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-A geophysicist who studies earthquakes and the mechanical characteristics of the Earth is called
 A:-Palaeontologist
 B:-Geologist
 C:-Geographer
 D:-Seismologist
 Correct Answer:- Option-D
Question62:-Earthquakes that occur along faults are created when ________.
 A:-Melted rock is erupted along the fault zone
 B:-Stress builds up until rocks break
 C:-The earth shifts and moves along fracture
 D:-(2) and (3)
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-Earthquakes occur when there is a sudden release of stored up energy in Earth's ________.
 A:-inner core
 B:-outer core
 C:-upper mantle
 D:-lower crust
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-Dams are designed to reduce flooding by _________.
 A:-protecting river banks from erosion
 B:-providing storage for flood water
 C:-increasing the downstream velocity of flood water
 D:-trapping sediment behind the dam so it can't be deposited downstream
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-What is the rank of India in the world for natural disasters as per UNISDR?
 A:-Third
 B:-Second
 C:-Seventh
 D:-Eighth
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-National Institute of Disaster management is located at?
 A:-Dehradun
 B:-Midnapur
 C:-New Delhi



 D:-Calcutta
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-Which of the following activities is covered by Disaster Management before, during or after a disaster?
 A:-Reconstruction and Rehabilitation
 B:-Mitigation
 C:-Emergency response
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question68:-When the stress exceeds the resistance to shearing along the locked interface between two converging plates, what will happen?
 A:-The seafloor will suddenly subside
 B:-The seafloor will suddenly be driven upward
 C:-The seafloor will slide passively in a lateral direction parallel to the strike of the interface
 D:-Nothing will happen
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-Flash floods are often caused
 A:-by thunderstorms
 B:-dikes and dams that are too high
 C:-by rainfall over many days
 D:-by river beds that are too high
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-How many feet of fast-moving flood water can sweep a vehicle away?
 A:-3 feet
 B:-2 feet
 C:-4 feet
 D:-5 feet
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-What is the core concept that speeds up vehicles in hyperloop transportation?
 A:-Use of better insulators
 B:-Reduction of drag
 C:-Automated driving
 D:-Use of Rocket fuels
 Correct Answer:- Option-B
Question72:-What is the core idea in "Edge computing"?
 A:-Process data at a centralised server
 B:-Upsupervised machine learning
 C:-Use a neural network to process data
 D:-Process data close to where it is created
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-Block Chain
 A:-Is built using the principle of MapReduce programming
 B:-Enables horizontal scaling of data storage infrastructure
 C:-Utilises the principle of cryptographic hashing
 D:-Both (2) and (3)
 Correct Answer:- Option-D
Question74:-What among the following is the biggest challenge today in making a manned space mission to Mars or the distant planets?
 A:-More efficient propulsion systems
 B:-Atomic clocks with better stability
 C:-Physiological and psychological adaptability
 D:-Solar cells with more efficiency
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-Which is the odd one among these : VTOL, Dronecode, Cryogenics, GNSS, Gyro stabilisation?
 A:-VTOL
 B:-Cryogenics
 C:-Dronecode
 D:-Gyro stabilisation
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-What best describes 'bionics'?
 A:-Biology-inspired computing algorithms
 B:-Mechanical systems that function like living organisms
 C:-Self-checking electronic circuits
 D:-Effects of supersonic travel on human body
 Correct Answer:- Option-B
Question77:-Which among the following is the most challenging in designing avionics for inter-planetary missions?
 A:-Radiation protection
 B:-Speed of computation
 C:-Cost
 D:-Multitasking
 Correct Answer:- Option-A
Question78:-Moore's law had predicted the rate of growth of computing power. Which among the following is not one of the technologies which may ensure more computing power in the future?
 A:-Cold computing
 B:-Compound semiconductors
 C:-Quantum computing
 D:-Wireless computing
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-What best describes the peak data rates targeted to be achieved in 5G mobile communication technology?
 A:-5 Gbit/sec
 B:-10 Gbit/sec
 C:-20 Gbit/sec
 D:-50 Gbit/sec
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-What does the term "hydroponics" refer to?
 A:-Improving the water content of soil
 B:-Generating drinking water from sea water
 C:-Growing plants without soil
 D:-Finding locations of ground water
 Correct Answer:- Option-C
Question81:-Ram told Rahim, "If you give me half of your money, I will then have Rs. 75". Rahim told Ram, "If you give me two-thirds of your money, I will then have Rs. 70". How much should one give to the
other so that both of them will have the same amount?
 A:-Ram to Rahim, Rs. 15
 B:-Rahim to Ram, Rs. 15
 C:-Ram to Rahim, Rs. 30
 D:-Rahim to Ram, Rs. 30
 Correct Answer:- Option-A
Question82:-Time is 11.20 AM. The angle between needles is
 A:-145°
 B:-140°
 C:-135°
 D:-130°
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-Out of nine numbers, exactly four of them are between 65% and 80% of their median. Exactly two of them are between 120% and 140% of the median. The mode is twice the median and appears
exactly two times. Let `"x, y, z"` denote the mean, median and mode of the numbers respectively. Then
 A:-`0.44z<=x<=0.5z`
 B:-`0.44y<=x<=0.5y`
 C:-`0.5z<=x<=0.66z`
 D:-`0.5y<=x<=0.66y`



 Correct Answer:- Option-A
Question84:-Four balls labelled as B1, B2, B3, B4 are placed uniformly at random in three pots labelled as P1, P2 and P3. What is the chance that no pot remains empty? (Note : The chance of an event is
compound as the ratio of the number of favourable configurations for that event to the total number of configurations).
 A:-`(11)/(16)`
 B:-`(9)/(16)`
 C:-`(7)/(16)`
 D:-`(5)/(16)`
 Correct Answer:- Option-C
Question85:-Twelve distinct numbers `{a_1, a_2,..., a_12}` satisfy four inequalities `a_1>a_2>a_3>a_4, a_5>a_6>` `a_7>a_8, a_9>a_10>a_11>a_12, a_1>a_5_>a_9`. Then which one of the following cannot be
the third largest number?``
 A:-`a_2`
 B:-`a_5`
 C:-`a_6`
 D:-`a_10`
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-A toothed wheel of radius 20 cm is attached to a smaller wheel of radius 15 cm. How many revolutions does the smaller wheel make when the larger one makes 3 revolutions?
 A:-`2(1)/(5)`
 B:-3
 C:-`3(1)/(2)`
 D:-4
 Correct Answer:- Option-D
Question87:-Two cylindrical vessels are connected at the bottom through a narrow tube of negligible volume. The diameters of vessels are in 2:3 ratio. The heights are in 3:2 ratio. If the total volume of the
water contained in both the vessels amounts to 26L, the volumes in each vessel are
 A:-8L, 18L
 B:-10.4L, 15.6L
 C:-12L, 14L
 D:-13L, 13L
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-It takes 12 minutes to burn an 1m long coir rope completely, if it is burnt from the left end. And if burnt from the right end, it takes 24 minutes. The rope is burnt from both ends, and at the same
time an ant starts to walk from one end of the rope at a speed of 1 centimeter per second. When the ant reaches the other burning end, it reverses direction, and keeps repeating that until it jumps out of the
rope when it completely burns away. How much distance does the ant cover before it jumps out?
 A:-1080 centimeters
 B:-720 centimeters
 C:-480 centimeters
 D:-100 centimeters
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-After a common entrance exam, an institute would like to call everyone at or better than rank 500 for an interview. If 10000 candidates appeared for the exam, and the results are announced in
percentile, what percentile should the institute set as the cut off? (Note: In a set of observations, a sample is at x percentile if x% of observations are below the score of the sample).
 A:-99
 B:-95
 C:-91
 D:-90
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-An 1.6m tall person stands right beneath the bulb fitted at the ceiling of the room, and therefore makes no shadow. She moves 2 meters to make length of her shadow as equal as her height. Then
height of the ceiling is
 A:-3.6 m



 B:-`3.6(1+cos(tan^-1(1.6/2)))m`
 C:-`3.6(1+sin(tan^-1(1.6/2)))m`
 D:-Not able to compute from given information
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-Which right of the following is not a fundamental right according to the Constitution of India?
 A:-Right to form associations or unions
 B:-Right to property
 C:-Right against exploitation
 D:-Right to Education
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-Which of the following is not a Constitutional Authority?
 A:-Attorney General of India
 B:-Comptroller and Auditor General of India
 C:-Chief Justice of India
 D:-Solicitor General of India
 Correct Answer:- Option-D
Question93:-The objectives of the Indian Constitution is reflected in
 A:-The parliamentary system
 B:-Union State Relationship
 C:-Preamble of the constitution
 D:-Fundamental Rights
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-Which of the following can be regarded as a salient feature of the Constitution?
 A:-Federal system
 B:-Parliamentary system
 C:-Unitary system
 D:-Fedaral in form and Unitary in spirit
 Correct Answer:- Option-D
Question95:-What is meant by concurrent list?
 A:-Union List
 B:-State List
 C:-Subjects where both Union and State Government cannot legislate
 D:-Subjects on both Union and State Governments can legislate
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-The ultimate soveriegn as per Indian Constitution is
 A:-President of India
 B:-Prime Minister of India
 C:-People of India
 D:-Constitution of India
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-Constitution of India came into effect on
 A:-15th August 1947
 B:-26th January 1949
 C:-26th January 1950
 D:-1st November 1950
 Correct Answer:- Option-C



Question98:-Which state in India has a separate constitution?
 A:-Jammu and Kashmir
 B:-Delhi
 C:-Nagaland
 D:-Pondychery
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-Which of the following is not a Republic?
 A:-Pakistan
 B:-China
 C:-United Kingdom
 D:-All are Republic
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-Which article was described by Dr B R Ambedkar as the heart and soul of Indian Constitution?
 A:-Article 21 : Right to life and personal liberty
 B:-Article 19 : Right to freedom of speech and expression
 C:-Article 32 : Right to judicial remedy
 D:-Article 14 : Equality before law
 Correct Answer:- Option-C

Electronics Engineering Questions with Answer

Question1:-The main advantage of CMOS is its
 A:-Low power consumption
 B:-High power rating
 C:-Small signal operation
 D:-Fast switching capability
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-A lamp is controlled from two positions A and B (eg : staircase circuit). The boolean expression for the above
circuit is
 A:-
 B:-
 C:-
 D:-
 Correct Answer:- Option-B
Question3:-Which one of the following is not written by Ponkunnam Varkey ?
 A:-Vikarasadanam
 B:-Nivedanam
 C:-Aniyara
 D:-Kudumbini
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-The main constituents of a Portland Cement is
 A:-lime
 B:-Alumina
 C:-Iron Oxide
 D:-Alkalies
 Correct Answer:- Option-A
Question5:-Vagbhadanandha was the main disciple of
 A:-Sree Narayanaguru
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Brahmananda Sivayogi
 D:-V. T Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-C
Question6:-Monetary Museum of Reserve Bank of India is situated at
 A:-Kolkata
 B:-Mumbai
 C:-Bengaluru
 D:-Delhi
 Correct Answer:- Option-B
Question7:-Recently Thousand history buffs gathered in Czech Republic to re-enact the Battle of Austerlitz. Name the ruler
related with this Battle.
 A:-Napoleon
 B:-Henry V

Electrical Engineering Question Answers Jan 2019

Question No. 1. Which of the following is measured by using a vector voltmeter ?
(a) Amplifier gain and phase shift
(b) Filler transfer functions
(c) Complex insersion loss
(d) All of the above
Ans: d
Question No. 2. When a synchronous motor is running at synchronous speed, the damper winding
produces
(A) damping torque.
 (B) eddy current torque.
(C) torque aiding the developed torque.
 (D) no torque.
 Ans: D

Question No. 3. In a Schering bridge the potential of the detector above earth potential is
(a) a few volts only
(6) 1 kV
(c) 5 kV

(d) 10 kV
Ans: a

Question No. 4.In order to reduce the harmful effects of harmonics on the A.C. side of a high voltage
D.C. transmission system ______are provided.
 (A) synchronous condensers (B) shunt capacitors
(C) shunt filters (D) static compensators
 Ans: C

Question No. 5. A sensitive galvanometer produces large deflection for a
(a) small value of current
(b) large value of current
(c) large value of power
(d) large value of voitage
(e) none of the above
Ans: a


Question No. 6.Electric ovens using heating elements of _______________ can produce temperature
upto 3000°C.
 (A) Nickel (B) Graphite
 (C) Chromium (D) Iron
Ans: C

Question No. 7. If an inductance is connected in one arm of bridge and resistances in the remaining three
arms
(a) the bridge can always be balanced
(b) the bridge cannot be balanced
(c) the bridge can be balanced if the resistances have some specific values
Ans: b

Question No. 8. The operating voltage of a meggar is about
(a) 6 V
(b) 12 V
(c) 40 V
(d) 100 V
Ans: d

Question No. 9. At present level of technology, which of the following method of generating electric
power from sea is most advantageous?
 (A) Tidal power. (B) Ocean thermal energy conversion
 (C) Ocean currents. (D) Wave power.
Ans: A


Question No. 10. The synchronous speed for a 3 phase 6-pole induction motor is 1200 rpm. If the
number of poles is now reduced to 4 with the frequency remaining constant, the rotor
speed with a slip of 5% will be _________.
 (A) 1690 rpm (B) 1750 rpm
 (C) 1500 rpm (D) 1710 rpm
 Ans: D

Electrical Engineering Question Answers- Nov 2018

Question No. 1. The power factor of a squirrel cage induction motor is
(A) low at light load only.
(B) low at heavy load only.
(C) low at light and heavy load both.
(D) low at rated load only.
 Ans: A

Question No. 2. Systematic errors are
(a) instrumental errors
(b) environmental errors
(c) observational errors
(d) all of the above
Ans: d

Question No. 3. Which of the following statements is correct for any closed loop system ?
(a) All the co-efficients can have zero value
(6) All the co-efficients are always non-zero
(c) Only one of the static error co-efficients has a finite non-zero value
(d) None of the above
Ans: c

Question No. 4 The temperature of resistance furnaces can be controlled by changing the:
 (A) applied voltage (B) number of heating elements
 (C) circuit configuration (D) All of the above
 Ans: D

Question No. 5. A Weston synchronoscope is a
(a) moving coil instrument
(b) moving iron instrument
(c) dynamometer instrument
(d) none of the above
Ans: c

Question No. 6. Reduction in the capacitance of a capacitor-start motor, results in reduced
 (A) Noise. (B) Speed.
 (C) Starting torque. (D) Armature reaction.
Ans: C


Question No. 7. To avoid the effect of stray magnetic field in A.C. bridges we can use
(a) magnetic screening
(b) Wagner earthing device
(c) wave filters
(d) any of the above
Ans: a

Question No. 8. The efficiency of a transformer is mainly dependent on
 (A) core losses. (B) copper losses.
 (C) stray losses. (D) dielectric losses.
Ans: A

Question No. 9. Velocity error constant of a system is measured when the input to the system is unit
_______ function.
(a) parabolic
(b) ramp
(c) impulse
(d) step
Ans: b

Question No. 10. Which of the following devices should be used for accurate measurement of low D.C.
voltage ?
(a) Small range moving coil voltmeter
(b) D.C. potentiometer
(c) Small range thermocouple voltmeter
(d) None of the above
Ans: b