Electrical Engineering Questions With Answer

1. D.C. generator generally preferred for charging automobile batteries is
(a) series generator
(b) shunt generator
(c) long shunt compound generator
(d) any of'the above
Ans: c
2. No-load current in a transformer
(a) lags behind the voltage by about 75°
(b) leads the voltage by about 75°
(c) lags behind the voltage by about 15°
(d) leads the voltage by about 15°
Ans: a

3. Primary winding of a transformer
(a) is always a low voltage winding
(b) is always a high voltage winding
(c) could either be a low voltage or high voltage winding
(d) none of the above
Ans: c

4. Power transformers are designed to have maximum efficiency at
(a) nearly full load
(b) 70% full load
(c) 50% full load
(d) no load
Ans: a


5. In a transformer the tappings are generally provided on
(a) primary side
(b) secondary side
(c) low voltage side
(d) high voltage side
Ans: c

6. Transmission voltage of llkV is normally used for distances upto
(a) 20—25 km
(b) 40—50 km
(c) 60—70 km
(d) 80—100 km
Ans: a

7. When a live conductor of public electric supply breaks down and touches the earth
which of the following will happen ?
(a) Current will flow to earth
(b) Supply voltage will drop
(c) Supply voltage will increase
(d) No current will flow in the conductor
(e) None of the above
Ans: a

8. D.C. series generator is used
(a) to supply traction load
(b) to supply industrial load at constant voltage
(c) voltage at the toad end of the feeder
(d) for none of the above purpose
Ans: c


9. The thickness of the layer of insulation on the conductor, in cables, depends upon
(a) reactive power
(b) power factor
(c) voltage
(d) current carrying capacity
Ans: c

10. In D.C. generators on no-load, the air gap flux distribution in space is
(a) sinusoidal
(b) triangular
(c) pulsating
(d) flat topped
Ans: d

No comments:

Post a Comment