ELECTRICAL ENGINEERS RECRUITMENT ONLINE EXAM QUESTION ANSWERS

Question #1. If the gain of the critical damped system is increased it will behave as
(a) oscillatory
(b) critically damped
(c) overdamped
(d) underdamped
(e) none of the above
Answer: (d) underdamped
Question #2. technique gives quick transient and stability response
(a) Root locus
(b) Bode
(c) Nyquist
(d) Nichols
Answer: (a) Root locus

Question #3. On which of the following factors does the sensitivity of a closed loop system to gain
changes and load disturbances depend ?
(a) Frequency
(b) Loop gain
(c) Forward gain
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

Question #4. Phase margin of a system is used to specify which of the following ?
(a) Relative stability
(b) Absolute stability
(c) Frequency response

(d) Time response
Answer: (a) Relative stability

Question #5. An increase in gain, in most systems, leads to
(a) constant damping ratio
(b) larger damping ratio
(c) smaller damping ratio
(d) none of the above
Answer: (c) smaller damping ratio

Question #6. As a result of introduction of negative feedback which of the following will not
decrease ?
(a) Instability
(b) Overall gain
(c) Distortion
(d) Band width
Answer: (d) Band width

Question #7. In a system zero initial condition means that
(a) The system is at rest and no energy is stored in any of its components
(b) The system is working with zero stored energy
(c) The system is working with zero reference signal
(d) The system is working with no signal
Answer: (a) The system is at rest and no energy is stored in any of its components


Question #8. The transient response of a system is mainly due to
(a) stored energy
(b) internal forces
(c) inertia forces
(d) friction
Answer: (a) stored energy

Question #9. The viscous friction co-efficient, in force-voltage analogy, is analogous to
(a) charge
(b) reciprocal of conductance
(c) reciprocal of inductance
(d) resistance

Answer:  (d) resistance

Question #10. In a stable control system backlash can cause which of the following ?
(a) Poor stability at reduced values of open loop gain
(b) Overdamping
(c) Low-level oscillations
(d) Underdamping
Answer: (c) Low-level oscillations

No comments:

Post a Comment