Skip to main content

ELECTRICAL ENGINEERING QUESTIONS WITH ANSWER

1. The process known as signal compression is used with a(n) ____ amplifier.
A) log
B ) instrumentation
C)  Antilog
D) isolation

Answer: B ) instrumentation

2. An automatic toaster is a ______ loop control system.
A) open
B) closed
C) partially closed
D) any of the above

Answer: A) open

3. Instrumentation amplifiers are normally used to measure
A) small differential signal voltages
B) signals superimposed on a common-mode voltage often much larger than the signal voltage
C) both of the above
D) none of the above

Answer: A) small differential signal voltages

4. What is the function of a ladder network?
A)Changing a digital signal to an analog
B) Changing a linear signal to a digital
C)   Changing an analog signal to a digital
D) None of the above

Answer: A)Changing a digital signal to an analog

5. Which of the following devices are commonly used as error detectors in instruments ?
A) Vernistats
B) Microsyns
C) Resolvers
D) Any of the above

Answer: d) Any of the above

6. In the classic three-op-amp instrumentation amplifier, the differential voltage gain is usually
produced by the
A) first stage
B) second stage
C) mismatched resistors
D) output op-amp

Answer: B) second stage

7. If a step function is applied to the input of a system and the output remains below a
certain level for all the time, the system is
A) unstable
B) stable
C) not necessarily stable
D) always unstable
Answer: C) not necessarily stable

8. With negative feedback, the returning signal
A) is proportional to the output current
B) is proportional to the differential voltage gain
C) opposes the input signal
D) aids the input signal

Answer: C) opposes the input signal

9. Which of the following is the non-linearity caused by servomotor ?
A) Static friction
B) Saturation
C) Backlash
D) None of the above
Answer: B) Saturation

10.Transconductance is the ratio of the output
A) current to the input voltage 
B) current to the input current
C) voltage to the input voltage
D) voltage to the input current

Answer: A) current to the input voltage 

Comments

Popular posts from this blog

1732 Civil Electrical Mechanical Electronics Computer Engineering and Other Job Vacancies DDA

1732 Civil Electrical Mechanical Electronics Computer Engineering and Other Job Vacancies DDA The Delhi Development Authority (DDA) Recruitment 2025 for 1732 posts of Group A, B & C. Candidates with Any Graduate Can Apply Online. The online application opens on 06-10-2025, and closes on 05-11-2025. The candidate shall apply online through DDA website, dda.gov.in. Total Vacancy: 1732 DDA Group A, B & C Recruitment 2025 Notification Download The Delhi Development Authority (DDA) has issued its much-anticipated Group A, B & C Recruitment Notification 2025 (Advertisement No. 09/2025/Rectt. Cell/Pers./DDA), announcing a total of 1,732 vacancies across various technical, administrative, and support roles.The online application window will open on 6 October 2025 and remain open until 5 November 2025 . The recruitment includes a range of posts from Deputy Director, Assistant Director, Assistant Executive Engineer in Group A, to Junior Engineer, Stenographer, Pa...

NTPC Engineering jobs apply online

NTPC Limited , India’s largest integrated power utility and a Government of India enterprise under the Ministry of Power , has announced a new recruitment notification ( Advt. No. 19/25 ) for experienced professionals. The company is inviting applications for the posts of Engineer (Geology) and Engineer (Geophysics) to support its growing energy portfolio and future expansion plans. NTPC Recruitment 2025 – Overview Organization Name NTPC Limited Advt. No. 19/25 Post Name Engineer (Geology), Engineer (Geophysics) Total Vacancies 4 Posts Pay Scale E2 Level – ?50,000 to ?1,60,000 (IDA Pay Scale) Job Location Across India (NTPC Units/Projects) Application Mode Online Official Website www.ntpc.co.in Start Date of Online Application 11 November 2025 Last Date of Online Application 25 November 2025 Upper Age Limit 40 years Vacancy Details Post Name UR EWS OBC SC ST Total Engineer (Geology) 02 – – – – 02 Engin...

THDC India Limited Recruitment 2025: Apply Online for Assistant Manager (Civil, Electrical & Mechanical) Posts

THDC India Limited Recruitment 2025: Apply Online for Assistant Manager (Civil, Electrical & Mechanical) Posts – Advt. No. 08/2025 THDC India Limited (THDCIL) , a premier Schedule ‘A’ Mini Ratna Public Sector Enterprise under the Government of India, has released the official Recruitment Notification Advt. No. 08/2025 for the post of Assistant Manager (Civil, Electrical & Mechanical) in E-3 Grade on a regular basis. The online application process will remain open from 07 November 2025 to 06 December 2025 via the official website www.thdc.co.in . ✅ THDCIL Assistant Manager Recruitment 2025 – Overview Particular Details Organization THDC India Limited (THDCIL) Post Name Assistant Manager (Civil, Electrical, Mechanical) Grade E-3 Grade (₹60,000 – 1,80,000) Total Vacancies 35 Posts Advertisement No. 08/2025 Mode of Application Online Application Dates 07 Nov 2025 – 06 Dec 2025 Official Website www.thdc.co.in ⭐ About THDC India Limited (THDCIL) THDCIL, incorporated in 19...