Skip to main content

ELECTRICAL ENGINEERING QUESTION ANSWERS

Question #1:-Which among the following substance is most elastic ?
 A:-Steel
 B:-Rubber
 C:-Brass
 D:-Aluminium
 Correct Answer:- Option-A

Question #2. Any externally introduced signal affecting the controlled output is called a
(a) feedback
(b) stimulus
(c) signal
(d) gain control
 Correct Answer:-: Option B

Published @ http://engineering-questions.blogspot.com

Question #3:-An increase in load at the free end of a cantilever is likely to cause failure
 A:-At fixed support end
 B:-Free end
 C:-Mid of its length
 D:-Any where
 Correct Answer:-Answer:- Option-A

Question #4. A.C. servomotor resembles
(a) two phase induction motor
(b) Three phase induction motor
(c) direct current series motor
(d) universal motor
 Correct Answer:- Option-A

Question #5:-Electronic components are usually joined by
 A:-Brazing
 B:-Sintering
 C:-Soldering
 D:-Welding
 Correct Answer:- Option-C

Question #6. The band width, in a feedback amplifier.
(a) remains unaffected
(b) decreases by the same amount as the gain increase
(c) increases by the sane saaaajajt as the gain decrease
(d) decreases by the same amount as the gain decrease
 Correct Answer:-Option-C

Question #7:-Identify the hardest tool material
 A:-Steel
 B:-Ceramics
 C:-Tungston carbide
 D:-Diamond
 Correct Answer:- Option-D

Published @ http://engineering-questions.blogspot.com

Question #8. In liquid level and electrical system analogy, voltage is considered analogous to
(a) head
(b) liquid flow
(c) liquid flow rate
(d) none of the above
 Correct Answer:-Option-A

Question #9:-One ton of refrigeration is equivalent to
 A:-1 kW
 B:-2 kW
 C:-3.5 kW
 D:-100 kW
 Correct Answer:- Option-C

Question #10. The type 1 system has ______ at the origin.
(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
 Correct Answer:-Option-C
Published @ http://engineering-questions.blogspot.com

Click here to download above Electrical Engineering Question Answers in pdf format

Comments

Popular posts from this blog

1732 Civil Electrical Mechanical Electronics Computer Engineering and Other Job Vacancies DDA

1732 Civil Electrical Mechanical Electronics Computer Engineering and Other Job Vacancies DDA The Delhi Development Authority (DDA) Recruitment 2025 for 1732 posts of Group A, B & C. Candidates with Any Graduate Can Apply Online. The online application opens on 06-10-2025, and closes on 05-11-2025. The candidate shall apply online through DDA website, dda.gov.in. Total Vacancy: 1732 DDA Group A, B & C Recruitment 2025 Notification Download The Delhi Development Authority (DDA) has issued its much-anticipated Group A, B & C Recruitment Notification 2025 (Advertisement No. 09/2025/Rectt. Cell/Pers./DDA), announcing a total of 1,732 vacancies across various technical, administrative, and support roles.The online application window will open on 6 October 2025 and remain open until 5 November 2025 . The recruitment includes a range of posts from Deputy Director, Assistant Director, Assistant Executive Engineer in Group A, to Junior Engineer, Stenographer, Pa...

NTPC Engineering jobs apply online

NTPC Limited , India’s largest integrated power utility and a Government of India enterprise under the Ministry of Power , has announced a new recruitment notification ( Advt. No. 19/25 ) for experienced professionals. The company is inviting applications for the posts of Engineer (Geology) and Engineer (Geophysics) to support its growing energy portfolio and future expansion plans. NTPC Recruitment 2025 – Overview Organization Name NTPC Limited Advt. No. 19/25 Post Name Engineer (Geology), Engineer (Geophysics) Total Vacancies 4 Posts Pay Scale E2 Level – ?50,000 to ?1,60,000 (IDA Pay Scale) Job Location Across India (NTPC Units/Projects) Application Mode Online Official Website www.ntpc.co.in Start Date of Online Application 11 November 2025 Last Date of Online Application 25 November 2025 Upper Age Limit 40 years Vacancy Details Post Name UR EWS OBC SC ST Total Engineer (Geology) 02 – – – – 02 Engin...

THDC India Limited Recruitment 2025: Apply Online for Assistant Manager (Civil, Electrical & Mechanical) Posts

THDC India Limited Recruitment 2025: Apply Online for Assistant Manager (Civil, Electrical & Mechanical) Posts – Advt. No. 08/2025 THDC India Limited (THDCIL) , a premier Schedule ‘A’ Mini Ratna Public Sector Enterprise under the Government of India, has released the official Recruitment Notification Advt. No. 08/2025 for the post of Assistant Manager (Civil, Electrical & Mechanical) in E-3 Grade on a regular basis. The online application process will remain open from 07 November 2025 to 06 December 2025 via the official website www.thdc.co.in . ✅ THDCIL Assistant Manager Recruitment 2025 – Overview Particular Details Organization THDC India Limited (THDCIL) Post Name Assistant Manager (Civil, Electrical, Mechanical) Grade E-3 Grade (₹60,000 – 1,80,000) Total Vacancies 35 Posts Advertisement No. 08/2025 Mode of Application Online Application Dates 07 Nov 2025 – 06 Dec 2025 Official Website www.thdc.co.in ⭐ About THDC India Limited (THDCIL) THDCIL, incorporated in 19...