ELECTRICAL ENGINEERING MULTIPLE CHOICE QUESTION ANSWERS

1. The transfer function technique is considered as inadequate under which of the
following conditions ? (a) Systems having complexities and non-linearities
(b) Systems having stability problems
(c) Systems having multiple input dis¬turbances
(d) All of the above
Answer:(d) All of the above
2. In order to increase the damping of a badly underdamped system which of followincompensators may be used ?
(a) Phase-lag
(b) Phase-lead
(c) Both (a) and (b)
(d) Either (a) and (b)
Answer: (b) Phase-lead

3. Which of the following is the best method for determining the stability and transient
response ?
(a) Nyquist plot
(b) Bode plot
(c) Root locus
(d) None of the above
Answer: (c) Root locus

4. The type 2 system has at the origin.
(a) no net pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
Answer: (d) two poles

5. In a system low friction co-efficient facilitates
(a) increased speed of response
(b) increased velocity lag error
(c) reduced velocity lag error
(d) reduced time constant of the system
Answer: (c) reduced velocity lag error

6. From which of the following transfer function can be obtained ?
(a) Analogous table
(b) Signal flow graph
(c) Output-input ratio
(d) Standard block system
(e) None of the above
Answer: (b) Signal flow graph

7. In thermal-electrical analogy charge is considered analogous to
(a) temperature
(b) reciprocal of heat flow
(c) reciprocal of temperature
(d) heat flow
(e) none of the above
Answer: (a) temperature

8. Transfer function of a system is used to calculate which of the following ?
(a) The order of the system
(b) The time constant
(C) temperature
(d) The steady state gain
Answer: (C) temperature

9. increases the steady state accuracy.
(a) Integrator
(b) Differentiator
(c) Phase lead compensator
(d) Phase lag compensator
Answer: (a) Integrator

10. In an automatic control system which of the following elements is not used ?
(a) Error detector
(b) Oscillator
(c) Sensor
(d) Final control element
Answer: (b) Oscillator

No comments:

Post a Comment